Solidaritate digitală în județul Bacău: 200 de calculatoare au fost donate elevilor fără posibilități
Pentru 200 de elevi din familii fără posibilități materiale din 14 localități din județul Bacău școala a început cu un calculator alături, printr-o donație a asociației Ateliere Fără Frontiere realizată cu sprijinul OMV Petrom.
Donația constând în 200 de calculatoare recondiționate a avut loc în luna iunie în cadrul proiectului Solidaritate pentru educație digitală, astfel că elevii și profesorii sunt mai bine pregătiți să facă față noului an școlar cu provocări deosebite, dar cu la fel de multe emoții și bucurii. Școlile s-au îngrijit să asigure accesul elevilor la educație digitală în laboratoarele de informatică sau la educația online de acasă, în funcție de măsurile implementate ce au fost stabilite la nivel național.
Proiectul Solidaritate pentru educație digitală s-a desfășurat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bacău care a identificat 14 unități școlare din județ ce au preluat și distribuit calculatoarele donate de Ateliere Fără Frontiere cu sprijinul financiar al OMV Petrom, urmând ca echipamentele IT să fie folosite la dotarea laboratoarelor de informatică din aceste școli odată cu reluarea permenentă a cursurilor.
Elevii băcăuani ce beneficiază de calculatoarele recondiționate provin din 14 unități de învățământ, preponderent din mediul rural: Școala Gimnazială Tisa-Silvestri, Școala Gimnazială „Constantin Moscu” Izvoru Berheciului, Școala Gimnazială Agăș, Școala Gimnazială Luizi-Călugăra, Școala Gimnazială nr. 1 Orbeni, Școala Gimnazială nr. 2 Dărmănești, Școala Gimnazială nr. 1 Slobozia, Școala Gimnazială Oncești, Școala Gimnazială Vultureni, Școala Gimnazială „Costachi S. Ciocan” Comănești, Școala Gimnazială Buhoci, Școala Gimnazială Sănduleni, Școala Gimnazială nr.1 Slănic-Moldova, Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” Podu Turcului.
Echipa care coordonează platforma de donații de calculatoare EduClick a stat de vorbă cu doamna profesoara Ramona-Mihaela Ciubotaru care a coorodnat donațiile din cadrul Școlii Gimnaziale nr. 1 Sănduleni și care a împărtășit cu noi câteva impresii:
„Donaţia de calculatoare ne-a fost de un real ajutor în condiţiile în care un număr foarte mare de copii nu dispun de dispozitive pentru utilizarea lor în scop educativ în contextul pandemiei.
Beneficiarii direcţi au fost copii de la Şcoala Gimnazială Nr.1 Sănduleni, Şcoala Gimnazială Coman şi Şcoala Gimnazială Nr.1 Verşeşti. Pentru a încerca să acoperim un număr cât mai are de elevi dezavantajaţi, calculatoaree au fost acordate copiilor ce provin din familii numeroase cu fraţi mai mulţi în sistemul de învăţământ.
Obiectivele pe care le urmărim vizează accesul la educaţie al tuturor copiilor, scăderea şi prevenirea abandonului şcolar şi creşterea rezultatelor şcolare. Vă asigurăm că ele au ajuns acolo unde nevoia este mai mare!”
Solidaritate pentru educație digitală este un proiect al Ateliere Fără Frontiere prin care calculatoarele necesare elevilor pentru participarea la cursurile online au fost colectate din depozitele companiilor responsabile care aleg să le dea o viață nouă în comunitățile în care este nevoie de ele, apoi acestea au fost pregătite pentru a fi folosite la lecții de o echipă formată din persoane vulnerabile, excluse și marginalizate angajate într-un parcurs de reintegrare socio-profesională în atelierul reconect al organizației neguvernamentale.