Future Makers îi pregătește pe viitorii IT-iști ai României prin educație echitabilă
Peste 8.000 de tineri din 12 școli și licee vor putea folosi 350 de calculatoare provenite din donații de la BRD, în cadrul orelor de informatică și tehnologie a informației. Future Makers, este un proiect derulat de Asociația Ateliere Fără Frontiere (AFF), alături de BRD Groupe Société Générale și cu sprijinul Asociației Uniunea Profesorilor de Informatică din România.
Scopul proiectului Future Makers a fost să facă posibile orele de informatică în școlile în care există elevi cu potential, dar din care lipsesc calculatoarele și dotările tehnice.
„De 10 ani, împreună cu BRD - Groupe Société Générale transformăm destine și construim un viitor mai bun. Datorită acestui parteneriat strategic care susține misiunea Ateliere Fără Frontiere și proiectele de donații IT, în cei 10 ani am facilitat accesul la o educație modernă pentru peste 133.000 de copii și tineri din toate județele țării, beneficiari ai celor 884 de școli, grădinițe, asociații și fundații din zone rurale sau dezavantajate”, a declarant Raluca Ouriaghli, Director Executiv Ateliere Fără Frontiere.
„Parteneriatul nostru cu AFF se bazează pe dorința comună de a susține dezvoltarea comunităților din România și de a reduce dezechilibrele sociale. O dezvoltare sustenabilă nu se poate face decât prin educație, iar accesul la tehnologie este esențial, pentru a putea ține pasul cu lumea în care trăim. BRD investește în educație și inovație, ținând cont însă și de protejarea mediului, obiective pe care AFF, prin Future Makers, le poate indeplini”, a declarat Flavia Popa, Secretar General al BRD.
Cine sunt beneficiarii Future Makers
Future Makers a fost posibil datorită sprijinului material (echipamente) si financiar oferit de BRD Groupe Société Générale și de proiect au beneficiat în total 12 unități de învățământ, situate atât în mediul rural, cât și în mediul urban. Cele 12 școli au fost dotate cu 350 de calculatoare recondiționate. Selecția unităților de învățământ s-a făcut de către Uniunea Profesorilor de Informatică din România.
„Am ales spre a fi dotate unități școlare care au nevoi acute de tehnologie și acces la mijloace moderne de predare/învățare. Școlile selectate de noi au o populație școlară cu un deosebit potențial de inteligență și cu tendințe clare de dezvoltare în planul utilizării IT&C în mod creativ, chiar în scopul de a îmbrățișa o carieră în acest domeniu ”, a declarat Emil Onea din cadrul Uniunii Profesorilor de Informatică din România.
Instituțiile de invățământ care au beneficiat de proiect sunt: Liceul Tehnologic Nikola Tesla, Colegiul National „I.L.Caragiale” (București), Scoala Gimnazială „Grigorie Ghica Voievod” (București), Scoala gimnazială nr. 41 (București), Liceul Teoretic „Eugen Lovinescu” (București), Liceul Teoretic „Ion Creangă” (Tulcea), Colegiul Național „Emanuil Gojdu”(Oradea), Școala gimnazială Vizantea (Vrancea), Școala Paltin (Vrancea), Școala Bahnele-Vintileasca (Vrancea), Școala gimnazială Pufești (Vrancea), Școala gimnazială nr. 19 „Avram Iancu” (Timișoara).
Ce s-a întâmplat în proiectul Future Makers
Calculatoarele au fost colectate de la BRD si recondiționate în cadrul Reconect, unul dintre atelierele de inserție socio-profesională al Asociației Ateliere Fără Frontiere. În Reconect lucrează peste 20 de persoane aflate în situații vulnerabile. Mai întâi, deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE-uri) au fost colectate de la donatori. După care, acestea au fost sortate, testate și recondiționate de salariații aflați în inserție socio-profesională din atelierul Reconect.
Cum funcționează sistemul de beneficii și beneficiari al Ateliere Fără Frontiere
Pe de-o parte, persoanelor aflate în dificultate le este oferită o șansă reală de integrare socială și economică, prin activitățile de recondiționare a calculatoarelor, făcute în cadrul Ateliere Fără Frontiere. Pe de altă parte, elevii care învață în școli subfinanțate din România pot folosi calculatoare recondiționate de persoanele aflate în inserție. Elevii au astfel șansa să performeze într-un domeniu cu potential, pentru care există cerere pe piața muncii, în timp ce persoanele aflate în situații de risc învață să se adapteze la cerințele socio-economice ale societății.
În felul acesta, prin proiectului Future Makers, Ateliere fără Frontiere împreună cu partenerii săi a contribuit la integrarea socială și profesională a persoanelor defavorizate, la dezvoltarea educației echitabile în Romînia și a redus impactul asupra mediului înconjurător, prin revalorificarea și recondiționarea calculatoarelor. Future Makers face parte din Educlick, platforma care sprijină educația informatică prin donații IT a Asociației Ateliere Fără Frontiere.