Scrisoare deschisă pentru un program național de acces la educația digitală prin dotarea cu computere recondiționate
Către: Ministerul Educației și Cercetării
În atenția: Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor
Referitor la: Soluție pentru acoperirea necesarului de calculatoare pentru accesul elevilor la educația online și offline prin recondiționarea computerelor uzate
Stimată Doamnă Ministru,
Impactul crizei generată de răspândirea virusului SARS-CoV-2 asupra sistemului de educație a reliefat și a adâncit una din problemele majore, existentă și anterior acestei crizei, și anume cea a lipsei accesului la educația digitală, una din cauzele principale fiind lipsa computerelor și a echipamentului IT din școala românească și mai nou, odată cu criza, din locuințele elevilor.
Analiza datelor statistice arată că numărul copiilor care nu au acasă un calculator continuă să fie semnificativ, de peste 1 milion, conform Institutului Național de Statistică în anul 2017 și mai recent în martie 2020, conform studiului realizat împreună cu Institutul de Științe ale Educației/ Centrul de Politici în Educație în care unul din „impedimentele serioase pentru învățare” reprezintă lipsa unui computer/ tabletă/ telefon smart, în proporție de 65%.
O soluție la situația națională cu costuri mai reduse și cu un impact atât educațional dar și social, economic și de protejare a mediului o reprezintă recondiționarea miilor de computere uzate care ajung în centrele de reciclare sau pe piața de vânzări second-hand.
Anual în România sunt casate mii de calculatoare uzate. Aproximativ 40% din acestea pot fi reparate pentru o folosință optimă de către elevi, conform activității de peste 10 ani de recondiționare realizată de Asociația Ateliere Fără Frontiere.
Din 2008 până în prezent, Ateliere Fără Frontiere a donat peste 15.000 de calculatoare către mai mult de 1000 de școli din zone marginalizate. La o lună de la accentuarea crizei cauzate de noul coronavirus, Ateliere Fără Frontiere este în curs de a dona prin intermediul școlilor, aproximativ 350 de computere elevilor lipsiți de posibilități materiale. Tot acest efort este realizat într-un atelier în care lucrează persoane vulnerabile cărora asociația le oferă servicii de acompaniere socio-profesională de maxim doi ani care se finalizează cu integrarea lor pe piața convențională a muncii. Calculatoarele uzate sunt colectate gratuit de la companii, instituții și întreaga activitate de recondiționare este susținută financiar prin sponsorizări ale sectorului de afaceri și cea a organizației pentru răspunderea producătorilor de echipamente electrice și electronice Ecotic, conform legislației gestiunii deșeurilor electrice și electronice.
Vă propunem să demarăm un amplu program de colectare și recondiționare a computerelor uzate, dacă se poate în cadrul ateliere de inserție cu atât impactul social al demersului este mărit, dar nu numai, susținut financiar și logistic inclusiv de Ministerul pe care îl conduceți, cu sprijinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, prin intermediul fondurilor europene dedicate economiei circulare și cele din recentul Plan de Investiții al Pactului Verde European.
Costurile per calculator recondiționat sunt de cel puțin de două ori mai mici decât cele ale unuia nou pentru o configurație fezabilă pentru educația digitală, sprijinind în același timp realizarea obligațiilor naționale pentru reciclare și contribuind la creșterea pieței muncii.
Având în vedere necesarul semnificativ la nivel național, programul propus completează demersul ministerului de acordare a unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziționării de calculatoare conform Hotărârii nr. 225 din 26 martie 2020, fie devenind parte din sistemul de achiziții al acestuia, fie derulat în paralel pentru școlile din zone marginalizate sau pentru familiile care nu vor primi sau cele care depășesc pragul de 250 lei al venitului brut pe membru de familie și tot nu au posibilitatea de achiziționare a unui computer.
Vă stăm la dispoziție pentru o întâlnire în cel mai scurt timp în care să vă răspundem eventualelor întrebări și credem că o mare parte din răspunsuri le putem găsi chiar în atelierul de recondiționare, vizita dvs fiind o deosebită onoare pentru noi.
Suntem convinși că atât domeniul educațional, sectorul de afaceri, lideri de opinie se vor alătura acetsui demers amplu atât de important întrucât prin acces la educație și reducerea abandonului școlar contribuim la reducerea nivelului de sărăcie sau al excluziunii sociale în rândul copiilor, unde România se află pe ultimul loc al statelor europene (Eurostat, 2018).
Vă asigurăm de întreaga noastră deschidere spre dialog pentru găsirea unor soluții care să crească numărul elevilor înrolați în școală și să protejeze echilibrul și așa fragil al copiilor aflați în situație de mare dificultate.
Cu considerație,
Asociația Ateliere Fără Frontiere
ECOTIC
Uniunea Profesorilor de Informatică din România - UPIR
Coaliția pentru Educație
Human Catalyst
Salvați Copiii
REPER21
Roma Education Fund
Digital Citizens - Think Thank
Institute for Digital Government
Asociația Reality Check
Coaliția pentru Educație Digitală
Federația Părinților și Aparținătorilor Legali din România
Rețeaua Română a Întreprinderilor Sociale de Inserție
Centrul de analiză și inovare economico-socială, CAIES
ECOSENS
Organizația Umanitară Concordia
Fundația Alături de Voi
Bucovina Institute
Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Protecția Copiilor, FONPC