Lecțiile din online pe care le transpunem la clasă
Ne-am adunat alături de colegii de la Aspire Teachers și trei formatori specializați, Liliana Chivulescu, Aurora Zamfir și Alina Stratulat, într-o dimineață însorită de weekend pe Zoom și în premieră pe facebook live pentru a discuta alături de cadrele didactice din comunitatea educlick mai multe despre ceea ce am învățat cu toții în școala online.
Astfel că webinarul ce l-am organizat sâmbătă, 15 mai în acest format este cel de-al doilea webinar din cadrul „Dăm Click pe România”, proiect implementat cu sprijinul Kaufland România și OMV Petrom.
De ce donăm și informație?
Ultimul an școlar a fost cu siguranță unul dificil pentru toată lumea, iar sistemul educațional românesc a fost pus la încercare de adaptarea pe care a trebuit să o facă la normele și metodele de învățare la distanță.
Tuturor ne-a fost greu când, dintr-o dată, a trebuit să învățăm să fim dascăli în online unor copii care nici măcar nu aveau mijloacele necesare de a participa la noua școală la distanță. Întrucât prin platforma noastră de donații educlick, oferim calculatoare de peste 13 ani, cunoaștem nevoia de echipamente, dar și nevoia de a ști cum pot fi folosite.
educlick a oferit în toată această perioadă un sprijin pentru unitățile școlare din zonele defavorizate, unde lipsa echipamentelor IT a pus cel mai mare impact asupra educației, donând peste 3.000 de calculatoare de la începutul pandemiei în martie 2020.
În acest moment, situația generală să se îndrepte către o revenire completă la predarea fizică de la clasă. Bineînțeles, nevoia de calculatoare pe care platforma educlick luptă să o suplinească de 13 ani continuă să existe și vom continua să donăm echipamente recondiționate pentru echiparea unităților de învățământ de pe întreg teritoriul României.
Însă, nu putem vorbi despre o revenire la „normalitate” deoarece actul educațional nu va mai putea fi la fel după ce elevii au petrecut aproape un an și jumătate învățând din fața ecranului.
Ce învățăm din școala online?
De aceea, ne-am propus să descoperim împreună cu profesorii și profesoarele care alcătuiesc comunitatea educlick care sunt totuși elementele pozitive pe care le putem lua din școala online, nu doar pentru a asigura revenirea la metoda clasică de învățare, ci pentru a o îmbunătăți astfel încât să ofere o experiență cât mai utilă și relevantă pentru elevi și profesori deopotrivă.
Am ales să facem acest lucru pentru că misiunea noastră este să sprijinim digitalizarea educației, iar izbucnirea pandemiei ne-a arătat că acest lucru nu ține doar de a avea echipamentele necesare, ci și de utilizarea acestora la potențialul maxim. După o perioadă lungă în care calculatorul a fost echivalentul manualului și caietului, nu putem să-l abandonăm complet în momentul în care vom renunța la școala online, ci trebuie să găsim cele mai bune practici prin care putem să-l integrăm în predarea și învățarea la clasă.
Astfel, a luat naștere ideea de a organiza întâlniri online cu învățătorii, învățătoarele, profesorii și profesoarele care sunt în continuă căutare de a se dezvolta și care sunt conștienți de beneficiile tehnologiei moderne atunci când este folosită eficient.
Prima astfel de întâlnire am organizat-o împreună cu Aspire Teachers în luna weekendul 20-21 martie, când am discutat timp de 2 zile în cadrul webinarului „Lecțiile pe care le luăm din școala online” despre cele mai utile platforme online și ceea ce ne-a învățat predarea la distanță despre evaluarea și comunicare cu elevii. Mai multe despre această întâlnire puteți citi aici - https://bit.ly/3wCBvwB
Acum că am încheiat și cel de-al doilea webinar de acest fel, suntem foarte mulțumiți să vedem răspunsul pozitiv al participanților și dorința lor de a veni pe viitor la astfel de evenimente organizate de educlick și Aspire Teachers.
Show, don’t tell!
În această lună, colegii de la Aspire Teachers au răspuns din nou pozitiv la propunerea noastră și astfel ne-am hotărât să realizăm cel de-al doilea webinar - „Lecțiile din online pe care le transpunem la clasă”.
De această dată, cele trei doamne profesoare, Aurora Zamfir, Liliana Chivulescu și Adina Stratulat au folosit o nouă metodă de predare „show, don’t tell”, prin care au exemplificat și demonstrat pe două lecții predate la clasă modul în care anumite aplicații digitale pot ușura și îmbunătăți interacțiunea dintre elevi și profesori.
Adina a prezentat structura unei lecții de matematică predată la ciclul primar, folosind metode non-formale de învățare și joacă pentru ca elevii să asimileze mai ușor informația, iar dascălul să poată stabili în timp real nivelul fiecărui elev după care trebuie să adapteze modul de predare.
Aurora ne-a demonstrat cum o lecție de limba română predată elevilor de gimnaziu poate să includă și pasiunile elevilor, ea alegând diferite melodii pentru predare eului liric astfel încât tinerii să se simtă liber în discuție și să poată asimila noțiuni de bază cu momente artistice pe care le aud zilnic.
Pe parcursul celor două ore de curs, Liliana ne-a invitat să descoperim împreună câteva metode bune prin care putem atrage atenția și interesul elevilor la începutul lecțiilor, cu toate aplicabile atât în online, cât și în predarea la clasă.
Întregul eveniment poate fi urmărit pe pagina de facebook educlick în linkul de mai jos: https://bit.ly/3bZIV5f
Ce am învățat noi - comunitatea educlick
Dincolo de lecțiile prețioase pe care cele trei doamne le-au împărtășit, pentru noi a fost o experiență unică întrucât am organizat pentru prima dată un astfel de eveniment live pentru publicul larg pe pagina de facebook educlick.
Am avut parte de o surpriză plăcută să vedem câți oameni s-au alăturat webinarului nostru prin această platformă și cât de mare a fost interacțiunea dintre ei în timpul transmisiunii live.
Ce am învățat de aici este că trebuie să fim mereu deschiși la noi metode prin care comunitatea educlick poate fi construită. Prin cadrul acestui webinar am descoperit un grup de cadre didactice caracterizate de inițiativă și seriozitate, de care vrem să ne apropiem în continuare prin astfel de evenimente din care putem învăța împreună care sunt soluțiile de care educația din România are nevoie.
Acest eveniment a fost organizat cu sprijinul Kaufland România și OMV Petrom, sponsori ai proiectului „Dăm Click pe România” și parteneri de termen lung pentru Ateliere Fără Frontiere în demersul digitalizării educației din România.