DESPRE EDUCLICK

Despre EduClick

Context

In ciuda unei dezvoltari socio-economice reale, care a avut drept consecinta o ameliorare a nivelului de trai in Romania, se inregistreaza un fenomen din ce in ce mai vizibil de dumping social, de marginalizare ecluxiune sociala si economica.

In ceea ce priveste noile tehnologii de informare si comunicare, accesul la TIC (Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor) ramane foarte redus. Statisticile Eurostat publicate în 18 septembrie 2009 arată că în 2007 în România 43% din familii nu şi-au permis achiziţionarea unui calculator ; doar 35% dintre familii aveau un calculator cumpărat prin credit sau leasing. In privinţa competenţelor în informatică, statisticile arată cel mai scăzut nivel în Bulgaria (32%) şi România (29%).

Un procent foarte scazut dintre calculatoarele din Romania serveste la educatia copiilor si tinerilor, dar si acestea sunt concentrate in marile orase ale Romaniei.

Aceste aspecte trag un semnal de alarmă asupra importanţei multiplicării demersurilor de a face TIC accesibil unui public tot mai larg în România, pentru a favoriza dobândirea de competenţe în informatică şi pentru a contribui în final la asigurarea competitivităţii economice.

Asociaţia Ateliere Fără Frontiere a gândit un instrument de combatere a situaţiei actuale în domeniul utilizării calculatoarelor, şi anume programul EduClick, care este raspunsul la nevoile de material informatic, prin echiparea cu calculatoare reconditionate a structurilor din Romania care dezvolta programe de acces la educatie, formare si integrare a persoanelor defavorizate, prin acces la IT&C. 

Obiective

  • Echiparea proiectelor de educatie, formare si/sau integrare socio-profesionala prin acces la IT&C

Ateliere Fara Frontiere vizeaza identificarea in Romania a structurilor care doresc sa foloseasca calculatorul ca unealta de educatie, formare si/sau integrare a persoanelor defavorizate prin selectionarea si dotarea celor mai bune proiecte cu pack-uri informatice reconditionate pentru ca initiativele lor sa devina realitate.

  • Favorizarea reutilizarii materialului informatic al companiilor responsabile social

Echipamentele colectate sunt testate si revalorizare in cadrul atelierului de insertie socio-profesionala al Ateliere Fara Frontiere pentru a fi pus la dispozitia structurilor laureate. Bazandu-se pe o experienta europeana, Ateliere Fara Frontiere se angajeaza sa raspunda exigentelor noii directive europene – sa puna in practica un proces global de revalorizare ce consta in: stergerea datelor si formatarea hard-disk-urilor garantand o securitate si confidentialitatea datelor, prin procedura Blancco, curatarea, reconditionarea si ambalarea materialului cu o preocupare pentru calitate si o monitorizare riguroasa a destinatiei si utilizarii sale (prin crearea unui borderou de monitorizare), instalarea soft-urilor Microsoft Windows si Office datorita parteneriatului cu Microsoft : Ateliere Fara Frontiere este Microsoft Registred Refurbisher din ianuarie 2009, ambalare si distribuire asociatiilor selectate.

  • Facilitarea reutilizarii DEEE (Deseurilor de Echipamente Electrice si Electronice) respectand normele europene de mediu

Este vorba despre optimizarea valorificarii materialului informatic uzat conform normelor europene de mediu – directive DEEE (tratarea deseurilor de ehcipamente electrice si electronice) care se aplica gradual in Romania dupa adrerarea la Uniunea Europeana. Aceasta actiune derulata in parteneriat cu eco-organismul ECOTIC.

Rezultate

Din 2008, datorita proiectul Assoclic si a celorlalte proiecte de solidaritate digitala, apropape 300.000 de beneficiari s-au putut bucura de cele 9.500  de pack-uri informatice reconditionate in atelierul de insertie al Ateliere Fara Frontiere, donate catre cele 2.000 de organizatii laureate.

Despre Ateliere Fara Frontiere

Ateliere Fara Frontiere este o asociatie romana creata in 2008, intreprindere sociala avand ca scop insertia sociala si profesionala a persoanelor aflate in mare dificultate. Cele 3 misiuni ale asociatiei sunt: lupta impotriva excluziunii, protejarea mediului, si solidaritate cu proiecte de educatie si de dezvoltare locala.  Mai mult: atelierefarafrontiere.ro