Regulament de Participare Concurs Jucării și Decorațiuni de Crăciun Sustenabile

  1. Numărul de Participanți 

Acest concurs este deschis unui număr de 25 de școli (instituții educaționale) care sunt înscrise în proiectul „Dăm Click pe România 2024”. După atingerea limitei (25 de școli înscrise), înscrierile vor fi închise. Formular: https://forms.gle/Y1A23fBBK28HEMQw7 

2. Kit de Participare 

Fiecare școală va primi o confirmare de înscriere și va fi contactată pentru transmiterea unui kit prin curier, conținând componente DEEE (2 tastaturi, cabluri, becuri, 1 hdd, 1 dvd, 3 ventilatoare, 1 radiator, 2 difuzoare, 2 cd-uri) pentru construcția jucăriilor sau decorațiunilor de Crăciun. 

3. Organizarea Echipei 

Fiecare școală va forma o echipă  compusă din minimum 5 și maximum 10 elevi și eleve de nivel gimnazial, coordonată de un profesor sau o profesoară. La finalizarea lucrării, echipa este invitată să-și aleagă un nume reprezentativ, care va fi comunicat odată cu transmiterea lucrării. 

Echipele au posibilitatea de a adăuga până la 10 elemente suplimentare pentru realizarea obiectului (sârmă, lipici, PET-uri, etc), respectând numărul maxim stabilit. În formularul de trimitere (cel de al doilea formular) a obiectului realizat, fiecare echipă va descrie elementele adăugate.  

4. Termen de Realizare 

După primirea kitului, școlile au la dispoziție două săptămâni pentru a finaliza lucrările. 

Termenul final de trimitere a lucrărilor este 22 noiembrie 2024, la sediul Ateliere Fără Frontiere din Soseaua Olteniței, nr. 105, București. Toate costurile de transport vor fi suportate de organizatori. 

În cazul depășirii termenului-limită de trimitere, școala va fi descalificată din concurs. 

5. Documentarea Procesului 

În primele 5 zile de la primirea kitului, profesorul coordonator va trebui să trimită 5 fotografii care să ilustreze începutul procesului de lucru. Pentru această etapă, școlile înscrise în concurs vor primi ulterior un formular dedicat, unde vor putea încărca fotografiile necesare. 

6. criterii de evaluare 

Jurizarea va ține cont de următoarele criterii, care însumează un total de 100 de puncte. Juriul va fi format dintr-un membru din partea AFF si 2 membri parteneri ai proiectului.

  • Aspectul estetic al lucrării: 40 de puncte 

  • Utilitate: 20 de puncte 

  • Originalitate și ingeniozitate: 20 de puncte 

  • Mesajul transmis: 20 de puncte 

7. Calendarul concursului 

Disponibilitatea formularului de înscriere – 1-4 noiembrie 

Trimiterea kiturilor prin curier către școli – 4-7 noiembrie 

Perioada de realizare a proiectelor în cadrul școlilor participante – 8-19 noiembrie 

Transmiterea formularului de desfășurare a proiectului – 11-17 noiembrie 

Jurizarea proiectelor și afișarea finaliștilor – 18 noiembrie 

Data limită pentru sosirea lucrărilor la sediul AFF (în caz de întârziere după 22 noiembrie, școala va fi descalificată) – 22 noiembrie  

Premii și Expoziție 

Lucrările celor 15 echipe finaliste vor fi expuse într-o zonă special amenajată dintr-un spațiu comercial din București. Această expoziție va oferi elevilor recunoașterea eforturilor lor creative și va sensibiliza publicul asupra practicilor de consum responsabil și sustenabil. Astfel, școlile participante devin promotori ai principiilor de economie circulară și ai ODD 12, transmițând un mesaj puternic de responsabilitate ecologică.