Școala De Beton Primară
Un colț de istorie
Şcoala de Beton Primară reprezintă prima formă de învăţământ instituţionalizat din Reșița şi de la înființare a funcţionat în exclusivitate ca şcoală. Mai multe ne povestește doamna Leică Cristiana, profesor pentru învățământul primar la Școala de Beton Primară din anul 2018 și coordonator de proiect din partea școlii în programul „Dăm Click pe România”:
„Clădirea în care funcționează școala este o clădire de patrimoniu mai veche de 100 de ani, de o mare însemnătate pentru viaţa culturală şi educativă a municipiului Reșița.În prezent școala are 50 elevi și este structură a Colegiului Național “Diaconovici – Tietz” Reșița”
Școala din partea sudică a regiunii Banat are avantajul de a se afla într-un oraș în caracterul puternic industrial este completat de o dimensiune culturală ce atrage mulți turiști în fiecare an. Elevii care cresc în Reșița au șansa să viziteze încă de mici singurul muzeu de locomotive în aer liber din lume sau parcurile naturale din apropriere: Parcul Național Semenic, Cheile Carașului sau Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, dar și către multe alte obiective naturale ale acestei zone.
Împreună pentru viitor
Din 2021, copiii de la Școala de Beton Primară au ocazia să exploreze, pe lângă minunile naturale ale Banatului și lumea digitală contemporană prin echipamentele donate în cadrul proiectului Dăm Click pe România, realizat de Ateliere Fără Frontiere împreună cu partenerii strategici de la OMV Petrom și Kaufland.
Pe lângă cele 20 de calculatoare primite în urma proiectului înscris de doamna Leică, elevii clasei a IV-a au lucrat împreună și au câștigat pentru școala o tablă interactivă și un videoproiector în cadrul concursului „Școala Viitorului”. Toate aceste echipamente aduc copiii mai aproape de o educație digitală completă:
„Anul acesta predau la clasa a IV-a și până acum nu am avut niciodată calculatoare în școală. Calculatoarele donate de educlick au fost distribuite în clase și ajută foarte mult la realizarea activităților școlare și la accesul la impresionante surse de informare datorită numărului mare de site-uri web existente, biblioteci virtuale sau muzee online pe care elevii le pot acum explora” - ne-a spus doamna Leică
Un mix între tradițional și digital
Școala de Beton Primară oferă un model de comunitate unde dragostea pentru natură și regiunea natală se completează prin curiozitatea digitală și creativitatea celor mici.
„Școala, prin dotarea cu calculatoare individuale a sălilor de clasă reprezintă ocazia de a învăța și a comunica la nivel înalt. Elevii știu că internetul permite accesarea cu ușurință a informațiilor dintr-un număr infinit de domenii”
Folosind calculatorul în activitatea instructiv-educativă contribuim la schimbări majore în ceea ce privește strategiile de lucru cu elevii, se reînnoiesc tehnicile de predare și de învățare. Calculatorul este un suport important pentru o predare eficientă”
Acest mix între tradițional și digital reprezintă povestea de succes a doamnei Leică: o clasă de elevi creativi, care învață prin metode moderne că este important să avem grijă istoria, cultura și natura care ne înconjoară, toate fiind elemente de bază ale identității noastre, individuale și sociale.
Un bun prilej pentru această lecție importantă a fost Unirea Principatelor de pe 24 ianuarie, pe care cei mici au avut ocazia să o aprofundeze prin metode moderne de învățare.
Poveștile de succes Dăm Click pe România
Dăm Click pe România este un proiect realizat împreună cu OMV Petrom și Kaufland România ce sprijină cadrele didactice și comunitățile unite precum cea din Reșița cu echipamentele digitale de care elevii au nevoie pentru a accesa o educație de calitate, pentru a deprinde abilități necesare și pentru a se adapta mai ușor la cerințele și nevoile societății moderne. În 2021, peste 200 de școli au fost echipate cu calculatoare recondiționate prin Dăm Click pe România.
Și școala ta se poate transforma într-o poveste de succes!
Aplică la programul de donații Dăm Click pe România 2022 completând formularul de pe educlick.ro pentru a primi calculatoare recondiționate în atelierul educlick.