Cum aplic pentru o donatie de calculatoare?
Daca lucrezi intr-o scoala, liceu, gradinita, organizatie non-profit, institutie sociala sau culturala si ai nevoie de calculatoare pentru a implementa un proiect de educatie, formare sau integrare sociala pentru copii si tineri din comunitati defavorizate, iti poti inscrie proiectul pe platfoma educlick.ro
Ce este educlick.ro?
Platforma educlick.ro este spatiul virtual dedicat partenerilor care sustin diminuarea decalajului educational, cat si un spatiu deschis beneficiarilor donatiilor de calculatoare si potentialilor beneficiari. Aici beneficiarii impartasesc povesti de succes si modele de bune practici.
Cum poti primi o donatie de calculatoare?
Cei care doresc sa devina beneficiari ai donatiilor de calculatoare, o pot face prin doua programe pe care Asociatia Ateliere Fara Frontiere le deruleaza prin platforma educlick.ro
Dam Click pe Romania! este un program de donatii IT pe care scolile, institutiile sociale sau organizatiile non-profit il pot accesa pentru a implementa proiecte ce vizeaza copii, tineri si adulti aflati in dificultate, proiecte educationale, de formare sau de integrare sociala.
Programul „Dam Click pe Romania!” se desfasoara de doua ori pe an. Proiectele inscrise sunt evaluate de un juriu extern pe baza unei grile furnizate de Ateliere Fara Frontiere, iar primele proiecte din clasament sunt desemnate laureate.
Dam un Byte de Ajutor! este un program de donatii IT care se deruleaza in mod constant. Beneficiarii programului sunt scoli si organizatii care si-au inscris proiectele prin apelul de candidaturi in cadrul programului „Dam Click pe Romania!”. Acestia sunt selectati din lista de asteptare formata din proiectele inscrise pentru programul „Dam Click pe Romania!” si nu au fost desemnate laureate la momentul desfasurarii programului.
Programul „Dam un Byte de Ajutor!” reprezinta o sansa in plus pentru proiectele inscrise de a primi o donatie de echipamente IT in programul initial „Dam Click pe Romania!”.
Cine poate primi o donatie de calculatoare?
Ateliere Fara Frontiere ofera calculatoare reconditionate persoanelor juridice:
Organizatiile nonguvernamentale (asociatii, fundatii, federatii);
Institutii de invatamant de stat (scoli, licee, gradinite, facultati, universitati);
Institutii sociale.
Proiectele pe care aceste organizatii le depun trebuie sa se adreseze comunitatilor vulnerabile si sa urmareasca facilitarea accesului la educatie, dezvoltarea de aptitudini digitale sau insusirea abilitatilor profesionale. Calculatoarele sunt destinate utilizarii directe de catre beneficiarii proiectului.
Nu sunt eligibile proiectele cu tente politice si/sau religioase.
Cum poti aplica pentru o donatie de calculatoare?
Principala modalitate de a aplica pentru donatia de echipamente IT este prin inscrierea unui proiect pe platforma educlick.ro
Apelul la candidaturi este anuntat de doua ori pe an pe platforma educlick.ro si pe canalele media aferente (presa, retele de socializare, newsletter). Pentru a fi la curent cu lansarea apelului de candidaturi, te invitam sa te inscrii la newsletter sau sa dai like paginii noastre de Facebook.
Fiecare apel de candidaturi din cadrul programului „Dam Click pe Romania!” are propriul calendar si conform acestuia sunt anuntati laureatii. Potentialii beneficiari ai programului „Dam un Byte de Ajutor!” sunt contactati direct de catre echipa de coordonare a Ateliere Fara Frontiere, la momentul oportun.
In ce consta aplicatia pentru donatia de calculatoare?
Daca te-ai hotarat sa aplici cu un proiect pentru organizatie ta, primul lucru este sa verifici regulamentul care cuprinde informatii privind eligibilitatea, conditii de acordare si calendarul concursului.
Atunci va trebui sa descrii pe scurt in ce consta propunerea de proiect. Propunerea de proiect o poti scrie prin formularul de aplicare disponibil pe platforma educlick.ro si care este anuntat la fiecare lansare de apel de candidaturi. O aplicatie este formata din trei sectiuni principale:
Date de identificare (nume si tip organizatie, adresa, CIF, nume si functie reprezentant legal, email, telefon) sunt necesare pentru a intocmi ulterior conventia de parteneriat si procesul verbal de predare-primire.
Descrierea proiectului consta in specificarea numelui de proiect ales, a obiectivelor si a activitatilor propuse, a sustenabilitatii proiectului, a categoriilor de beneficiari vizate, cat si a rezultatelor asteptate. Aceasta sectiune este cea mai importanta intrucat in functie de claritatea si coerenta cu care este completata, poate convinge juriul sa acorde un punctaj mai mare.
Descrie clar si concis conform fiecarei cerinte, fara sa depasesti 300 de cuvinte (2-3 paragrafe). Ajuta juriul sa inteleaga repede nevoia organizatiei tale, cine sunt beneficiarii si cum donatia de calculatoare ii va ajuta pe termen lung.
Sunt avantajate proiectele care vizeaza beneficiarii directi care intampina dificultati materiale si discriminare sociala, sunt persoane cu dizabilitati si cu cerinte educationale speciale, provin din mediul rural si din zone cu un risc crescut de abandon scolar.
De exemplu, in editiile anterioare au fost laureate proiecte care au in vedere, printre altele, incluziunea sociala a copiilor si tinerilor din medii dezavantajate, alfabetizarea digitala, integrarea socio-profesionala, combaterea cyberbullying-ului si incurajarea creativitatii prin mijloace digitale.
Datele de contact ale coordonatorului de proiect si ale coordonatorului tehnic sunt necesare pentru implementarea proiectului. Echipa Ateliere Fara Frontiere va fi in legatura permanenta cu coordonatorul de proiect care este, de altfel, si persoana responsabila direct de implementarea proiectului depus.
Coordonatorul tehnic are rolul de a se asigura de bunastarea calculatoarelor pe perioada implementarii proiectului. Indicat este ca acesta sa aiba cunostinte tehnice de IT, insa la fel de bine poate coincide cu coordonatorul de proiect.
Ce se intampla cu aplicatia odata trimisa?
Aplicatiile de proiect trimise pana la data limita sunt parcurse de echipa Ateliere Fara Frontiere pentru a se stabili eligibilitatea conform regulamentului publicat.
Proiectele eligibile sunt apoi jurizate conform unei grile care puncteaza in functie de urmatoarele criterii: grupul tinta, claritatea activitatilor propuse, prezenta indicatorilor de sustenabilitate, cat si o nota generala pe o scala de la 0-10. Juriul este format din reprezentanti ai partenerilor editiei, ai Asociatiei Ateliere Fara Frontiere, experti tehnici si reprezentanti din presa.
Lista laureatilor este publicata pe platforma educlick.ro si pe canalele de social media aferent, conform calendarului anuntat pentru fiecare editie.
Aplica cu un proiect si obtine o donatie de calculatoare
Urmareste lansarea celor doua apeluri de candidaturi, citeste regulamentul si aplica la termen.
Inscrie-te la newsletterul educlick.ro sau urmareste pagina de Facebook EduClick pentru a fi la curent cu lansarea apelului pentru candidaturi, cu rezultatele aplicatiilor de proiecte, dar si cu povestile de succes in urma donatiilor de calculatoare primite.