150 de calculatoare donate in judetul Hunedoara cu sprijinul Telekom Romania in cadrul programului Dam un Byte de Ajutor
Ateliere Fara Frontiere a donat 150 de calculatoare in cadrul programului Dam un Byte de Ajutor, implementat cu sustinere financiara oferita de Telekom Romania prin competitia de proiecte Teimplici.ro, editia 2018. Initiativa are ca obiectiv scaderea ratei abandonului scolar in randul copiilor care provin din medii defavorizate din judetul Hunedoara, unul dintre judetele cele mai afectate de parasirea timpurie a scolii.
Acest program este necesar in contextul in care Romania inregistreaza una dintre cele mai ridicate rate de parasire timpurie a scolii (grupa de varsta 18-24 de ani) din Europa. Potrivit celor mai recente date publicate de Comisia Europeana, in anul 2018, 16,4% dintre elevii romani au renuntat la studii, comparativ cu media europeana de 10,6%, iar procentul tinerilor cu varsta de 15 ani cu un nivel scazut de cunostinte in matematica este de 39,9% comparativ cu media UE de 22,2% si de 38,5% in domeniul stiintelor raportat la 20,6% media europeana.
„Sunt foarte putine scoli in Romania echipate corespunzator din punct de vedere digital, dar si foarte putine programe de formare sau resurse digitale dedicate perfectionarii cadrelor didactice. Pentru a nu ramane in urma statelor europene, sistemul de educatie din Romania trebuie modernizat, iar scolile dotate corespunzator pentru a face fata provocarilor generate de o piata a muncii tot mai digitalizata. Ne dorim ca prin competitia Teimplici.ro sa sprijinim tot mai multe initiative prin care sa facilitam accesul elevilor la tehnologie si sa contribuim la pregatirea cadrelor didactice si astfel la cresterea calitatii si atractivitatii procesului de educatie”, a declarat Florina Serban, Expert Responsabilitate Corporativa, Telekom Romania.
Ateliere Fara Frontiere a decis sa sustina cu cate 15 calculatoare reconditionate 10 proiecte educationale propuse de Colegiul Tehnic „Constantin Brancusi” si Clubul Copiilor din Petrila, Colegiul National de Informatica „Carmen Sylva” si Scoala Gimnaziala „I.G. Duca” din Petrosani, Scoala Gimnaziala Bretea Romana, Scoala Gimnaziala „Ion Buteanu” Buces, Scoala Gimnaziala Romos si Scoala Gimnaziala „Dr. Aurel Vlad” din Orastie. In plus, pe langa cele 150 de calculatoare echipate cu solutii software, profesorii si elevii implicati in cele 10 proiecte educationale vor avea acces la platforme de e-learning, kit-uri de educatie si sensibilizare cu privire la dificultatile de invatare, dar si conturi pe platforma Junior Achievement (JA) Romania dedicata programelor de tipul learning by doing, adaptate specificitatii si categoriilor de varsta din sistemul educational romanesc.
„Calculatoarele au fost primite cu multa bucurie de copii. Acestia s-au implicat activ de la receptionarea si asezarea in clasa, pana la montarea perifericelor calculatoarelor atat de "noi" pentru ei. Cursurile pe care le-am sustinut deja cu noile echipamente au fost deosebit de interesante pentru elevi, iar materia mult mai usor de comunicat de catre profesori. In concluzie, calculatoarele sunt extrem de utile actului didactic”, a declarat Ioana Borbel, coordonatorul proiectului Conectati la viitor, propus de Colegiul National de Informatica „Carmen Sylva”, prin structura Scoala Generala nr. 6 Petrosani.
Mai mult, in luna noiembrie, profesorii coordonatori vor participa si la o sesiune de training sustinuta de asociatia Junior Achievement (JA) Romania, avand ca teme educatia economico - financiara si orientarea in cariera. Acestia vor invata cum sa-i ajute pe elevi sa identifice cele mai bune optiuni de cariera, sa inteleaga legatura dintre educatie si viitorul profesional, dar si sa dezvolte o atitudine pozitiva fata de mersul la scoala prin realizarea conexiunilor intre necesitatea finalizarii studiilor si avantajele economice si beneficiile concrete ale acestui lucru.
Programul Dam un Byte de Ajutor este unul dintre numeroasele programe derulate de asociatia Ateliere Fara Frontiere in ultimii 10 ani, de la lansarea atelierului reconect, in cadrul caruia aceste calculatoare sunt reconditionate de persoane aflate in mare dificultate, angajate intr-un proces de reintegrare sociala, profesionala si civica.
Despre Telekom Romania
Telekom Romania este un brand dinamic, care ofera servicii de telecomunicatii fixe si mobile complete, inovatoare, personalizate pentru o comunitate vasta de clienti, cu aproximativ 10 milioane de contracte de servicii.
Solutiile noastre deschid o lume infinita de oportunitati de a impartasi cele mai frumoase si emotionante experiente cu familia, prietenii, colegii si cu cei din jurul nostru. Misiunea noastra este sa imbogatim vietile oamenilor, oferindu-le acestora servicii integrate fixe si mobile, tehnologii de ultima generatie 4G, fibra optica, precum si Internet TV, care aduce utilizatorilor o noua experienta de divertisment, cu acces la continut exclusiv si de calitate, pe toate ecranele, si functionalitati interactive avansate. Telekom Romania este partenerul de incredere al companiilor, pentru care oferim solutii complete de comunicatii si IT&C. Reteaua noastra conecteaza oameni, masini si continut, pentru un viitor mai bun, mai sigur si mai simplu.
Telekom Romania este prezenta pe piata romaneasca din 2014, dupa rebranding-ul comun al Romtelecom si COSMOTE Romania.