Parteneriat pentru combaterea abandonului școlar în județul Hunedoara, susținut de Telekom Romania
Ateliere Fără Frontiere a livrat 150 de calculatoare prin programul Dăm un Byte de Ajutor cu scopul de a reduce rata abandonului școlar în județul Hunedoara și pentru a crește atractivitatea procesului de predare-învățare pentru copiii și tinerii care provin din medii defavorizate.
Dăm un Byte de Ajutor a fost implementat cu susținere financiară din partea Telekom Romania, fiind una dintre cele trei inițiative câștigătoare în cadrul competiției TeImplici.ro, ediția 2018.
Principalele rezultate ale programului Dăm un Byte de Ajutor în județul Hunedoara au fost:
10 inițiative locale pentru educație au fost dotate tehnic;
150 de calculatoare au fost recondiționate în atelierul de inserție reconect;
1 parteneriat între trei organizații pentru o intervenție integrată;
12 cadre didactice au avut parte de formare pentru combaterea fenomenului de abandon școlar.
Beneficiarii direcți ai calculatoarelor donate sunt elevii și profesorii din Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” și Clubul Copiilor din Petrila, Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” și Școala Gimnazială „I.G. Duca” din Petroșani, Școala Gimnazială Bretea Romana, Școala Gimnazială „Ion Buteanu” Buceș, Școala Gimnazială Romos și Școala Gimnazială „Dr. Aurel Vlad” din Orăștie.
Abandonul școlar, o problemă de actualitate
Potrivit informațiilor disponibile în Monitorul educației și formării 2019, publicația anuală de referință a Comisiei Europene în domeniul educației și formării în UE, în țara noastră se înregistrează a treia cea mai mare rată de părăsire timpurie a școlii din UE, 15,7% în 2019, față de media UE de 10,3% și de ținta de 11,3% asumată pentru anul 2020.
Strategia pentru modernizarea infrastructurii educaţionale arată că o parte dintre copii și tineri rămân în afara sistemului de învățământ, majoritatea provenind din medii dezavantajate. Aceștia se confruntă adesea cu provocări complexe, precum accesul redus la servicii și segregarea școlară. În acest moment, există atât diferențe între regiuni, cât și în cadrul regiunilor, în special între mediul urban și cel rural.
Conform informațiilor incluse în aceeași strategie, elevii de 15 ani din România continuă să aibă rezultate semnificativ mai slabe la matematică, citire și științe decât media statelor membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
Prin programul Dăm un Byte de Ajutor, Ateliere Fără Frontiere și-a propus să contribuie la îmbunătățirea condițiilor de predare-învățare, ceea ce înseamnă mai multe resurse educaționale de calitate, cadre didactice mai bine pregătite și o infrastructură îmbunătățită.
Cum contribuie calculatoarele la scăderea ratei de abandon școlar?
150 de calculatoare au ajuns pe băncile a 10 proiecte educaționale din județul Hunedoara, unul dintre cele mai afectate din România de fenomenul părăsirii timpurii a școlii.
Calculatoarele care au ajuns în 6 școli gimnaziale, 2 colegii și 2 cluburi școlare sunt utilizate pentru a implementa proiecte ce transformă actul de predare-învățare într-unul mai atractiv pentru elevi și oferă posibilitatea diversificării activităților extra-școlare.
Echipamentele IT deservesc comunități din localități afectate de schimbările produse de închiderea industriei miniere, unde localnicii migrează în statele occidentale pentru a asigura un venit familiei. Astfel, conform profesorilor cu care am stat de vorbă, mulți dintre acești copii au unul sau ambii părinți plecați peste hotare, iar eforturile cadrelor didactice se îndreaptă către această nevoie prin organizarea de activități extra-școlare care au menirea de a oferi alternative la petrecerea timpului liber.
În cadrul Clubului Copiilor din Petrila au loc diverse activități adresate celor pasionați de informatică, artă, sport sau tehnică. Domnul director Radu Chința ne-a împărtășit din metodele pe care clubul le întreprinde pentru a veni în sprijinul comunității locale și a problemelor cu care aceasta se confruntă:
„La Clubul Copiilor din Petrila vin elevi care, după ce termină orele de la școală, doresc să aprofundeze latura artistică sau tehnică, mai puțin teoretică. Părinții, sau membrii familiei ce îi îngrijesc acolo unde părinții sunt plecați în străinătate, au încredere că acești copii au parte de activități de dezvoltare.
Vedem lipsa de oportunități din orașul nostru și atunci încercăm să le oferim tinerilor - prin activitățile clubului - posibilitatea de a ține pasul cu cerințele actuale și să îi pregătim pentru viitor.”
Parteneriat pentru o abordare integrată
Alături de Ateliere Fără Frontiere, prin intermediul competiției TeImplici.ro, ediția 2018, alte două organizații au primit susținere pentru implementarea proiectelor lor care au ca scop creșterea atractivității procesului educațional.
Întrucât cauzele părăsirii timpurii a școlii sunt multiple, rezolvarea lor necesită o intervenție integrată, iar cele trei organizații au înțeles acest lucru:
Ateliere Fără Frontiere a donat calculatoare pentru a transforma orele de curs în unele mai interactive și pentru a le oferi tinerilor șansa să deprindă aptitudini noi, necesare erei digitale;
Junior Achievement România, prin programele sale, oferă acces cadrelor didactice la resurse de educație financiară și de orientare profesională a elevilor;
Edulier a pus la dispoziție materiale auxiliare pentru identificarea și combaterea dislexiei, disgrafiei și a discalculiei, astfel încât acestea să fie eliminate dintre factorii ce contribuie la abandonarea unui parcurs educațional normal.
Sesiune de training pentru profesori
Printre principalele motive pentru care elevii nu mai merg la școală, conform raportului de fundamentare a programului „Școala după Școală”, se numără și cele care se referă la calitatea scăzută a educației oferite de către școli, adică școlile nu pregătesc elevii pentru a performa în mod satisfăcător, ceea ce duce la eșec și abandon.
În acest context, echipa asociației noastre a colaborat îndeaproape cu Junior Achievement România, respectiv Edulier, pentru a veni în sprijinul cadrelor didactice care se confruntă cu fenomenul abandonului școlar chiar în școlile în care predau.
Astfel, în luna decembrie 2019, cadrele didactice implicate în cele 10 proiecte educaționale care au beneficiat de donații de calculatoare au fost invitate să ia parte la o sesiune de formare susținută de colegii noștri de la Junior Achievement România. Sesiunea denumită „Metode Learning by Doing de prevenire a abandonului școlar” a fost găzduită chiar de una din structurile beneficiare, respectiv de Clubul Copiilor din Petrila.
Profesorii participanți au primit acces la platforma online care pune la dispoziție resurse și activități pentru elevi ce îi ajută în orientarea lor profesională. Activitățile pot fi parcurse chiar de pe calculatoarele recent primite.
Despre Dăm un Byte de Ajutor
Programul Dăm un Byte de Ajutor este unul dintre numeroasele programe derulate de asociația Ateliere Fără Frontiere în ultimii 12 ani, de la lansarea atelierului reconect, în cadrul căruia calculatoarele pe care AFF le donează sunt recondiționate de persoane aflate în mare dificultate, angajate într-un parcurs de reintegrare socială, profesională și civică.
Despre Telekom Romania
Telekom Romania este un brand dinamic, care oferă servicii de telecomunicaţii fixe şi mobile complete, inovatoare, personalizate pentru o comunitate vastă de clienți, cu aproximativ 10 milioane de contracte de servicii.
Soluțiile noastre deschid o lume infinită de oportunități de a împărtăși cele mai frumoase și emoționante experiențe cu familia, prietenii, colegii și cu cei din jurul nostru. Misiunea noastră este să îmbogățim viețile oamenilor, oferindu-le acestora servicii integrate fixe și mobile, tehnologii de ultimă generație 4G, fibră optică, precum și Internet TV, care aduce utilizatorilor o nouă experiență de divertisment, cu acces la conținut exclusiv și de calitate, pe toate ecranele, și funcționalități interactive avansate. Telekom Romania este partenerul de încredere al companiilor, pentru care oferim soluții complete de comunicații și IT&C. Rețeaua noastră conectează oameni, mașini și conținut, pentru un viitor mai bun, mai sigur și mai simplu.
Telekom Romania este prezentă pe piața românească din 2014, după rebranding-ul comun al Romtelecom și COSMOTE România.
Telekom aparţine Deutsche Telekom, una dintre companiile lider global de telecomunicații integrate.