Tech Kites 2020: 150 de calculatoare donate pentru dezvoltarea potențialului elevilor pasionați de IT
Asociația Ateliere Fără Frontiere dotează 10 unități de învățământ din Caraș-Severin, Dolj, Hunedoara, Vrancea și București cu 150 de calculatoare prin programul Tech Kites, susținut financiar de BRD - Groupe Société Générale.
Cele 6 școli gimnaziale și 4 licee sunt dotate cu unități centrale, monitoare, periferice și sisteme de operare, după ce au fost selectate de Uniunea Profesorilor de Informatică din România - UPIR, o organizație ce sprijină dezvoltarea competențelor digitale în școli prin programe dedicate atât elevilor cât și profesorilor. Unitățile de învățământ selectate de UPIR s-au remarcat prin potențialul elevilor cu aptitudini tehnice și interesul crescut al acestora pentru dezvoltarea de aplicații informatice.
„Aceste 10 unități de învățământ pot crea un mediu educațional care să conducă la performanțe ale elevilor în zona STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică), dar le lipsesc dotările necesare pentru o bună desfășurare a cursurilor. Ne bucurăm să sprijinim modernizarea laboratoarelor de informatică din aceste școli și licee pentru a ajuta niște tineri să-și atingă potențialul de dezvoltare”, a declarat Damien Thiery, Director General al Ateliere Fără Frontiere.
Toate calculatoarele donate în cadrul programului Tech Kites sunt livrate chiar în aceste zile în județul Hunedoara - la Școala Gimnazială „Dominic Stanca” din Orăștie și Școala Gimnazială „Constantin Daicoviciu” din Beriu, în Dolj - la Școala Gimnazială „Sf. Gheorghe” și Colegiul Național „Nicolae Titulescu” din Craiova, în București - la Colegiul Național „Octav Onicescu” și Școala Gimnazială „George Topârceanu”, în Vrancea - la Școala Gimnazială „Ioan Câmpineanu” din Câmpineanca și Școala Gimnazială Găgești din comuna Bolotești, și în Caraș-Severin - la Liceul Tehnologic „Clisura Dunării” din Moldova Nouă și Colegiul Tehnic Reșița.
BRD - Groupe Société Générale, partener principal al programului Tech Kites, susține de 10 ani programele Ateliere Fără Frontiere, în special pe cele de donații de calculatoare pentru educație. Flavia Popa, Secretar General al BRD - Groupe Société Générale, a declarat: „Când ne gândim la un viitor sustenabil, știm ca acesta nu poate exista fără educație. Iar azi, accesul la tehnologie și informație este vital. BRD și AFF au parcurs un drum lung împreună, timp în care AFF a colectat peste 1.000 de tone de DEEE (din care 70% au fost dezmembrate petru reciclare și 30% au fost recondiționate pentru reutilizare). Cu o medie de 15 tone DEEE predate/an, BRD este în topul contributorilor AFF pentru protecția mediului, reducerea deșeurilor, a risipei și poluării. Aceste 150 de computere se numără și ele printre echipamentele care au căpătat o nouă viață, astfel încât, recondiționate și echipate integral, vor contribui la reducerea decalajului în educație.”
Tech Kites este un program național, parte din platforma de donații de calculatoare pentru educație EduClick a asociației Ateliere Fără Frontiere. Toate calculatoarele donate prin programele asociației sunt recondiționate în atelierul de inserție socio-profesională reconect, în care persoane aflate în mare dificultate lucrează la colectarea de echipamente IT uzate, testarea, sortarea și pregătirea lor pentru reutilizare.
Persoanele aflate în parcursul de acompaniere angajate în atelierul reconect provin din medii defavorizate sau se află într-o situație vulnerabilă. Prin munca lor de zi cu zi și serviciile sociale oferite de AFF, aceștia își recâștigă stima de sine și își însușesc abilitățile necesare pentru a se integra pe piața convențională a muncii și pentru a se reintegra în societate cu drepturi depline.
Calculatoarele recondiționate de ei sunt donate prin programul Tech Kites școlilor unde învață elevi care doresc să își dezvolte abilități din sfera STEM. Elevii au astfel șansa să performeze în domenii cu mare potențial de dezvoltare în viitor.